Hasznos tanácsok kontaktlencse viseléséhez

Alapértelmezett

A kontaktlencse kényelmes és biztonságos, amennyiben betartjuk a rá vonatkozó higiénés és egyéb szabályokat: cikkünkben összefoglaljuk a kontaktlencsék típusait, a lencsék helyes felhelyezésének és levételének módját, végül ismertetjük a szakember általános tanácsait a kontaktlencsék helyes használatához, a hölgyek számára hasznos sminktippekkel kiegészítve.


A kontaktlencsék típusai

kontaktlencse

kontaktlencse

A kontaktlencséket a szem elülső, átlátszó részére, vagyis a szaruhártyára kell felhelyezni: a megfelelően használt lencsék egyaránt alkalmasak a közel- és a távollátás, a belső szemtengelyferdülés, valamint az öregszeműség korrigálására, egyes szemészeti betegségek kezelésére pedig már léteznek ún. terápiás kontaktlencsék is. A legelterjedtebbek a lágy-, illetve a gázáteresztő kemény kontaktlencsék: a lágy lencsék gyorsan megszokhatók, könnyen felhelyezhetők, nagyon kényelmesek, és még intenzív mozgás mellett is biztosan a helyükön maradnak. A gázáteresztő kemény lencsék valamivel kevesebb ápolást igényelnek, ritkábban képződik rajtuk szennyező lerakódás, nem annyira sérülékenyek és a rövid ideig tartó kiszáradás sem teszi tönkre őket. A rövid idő után eldobandó lencséken kevésbé képződnek lerakódások és szennyeződések, és valamivel kevesebb ápolást igényelnek, míg a hosszabb távú lencsék olcsóbbak, de több törődést igényelnek.

Mindenki, aki szeretne kontaktlencsét hordani, szemész szakorvos vizsgálata alapján dönthet emellett: a kontaktlencsék – még az egynapos, sőt a dioptria nélküli színes lencsék is – egészségügyi eszközök, amelyeket kizárólag hozzáértő szakember tanácsa alapján, szemvizsgálatot követően lehet használni. A szemész az egyén látásának és életmódjának legmegfelelőbb típust tudja ajánlani.
Az első kipróbálás során bizonyos hozzászokási időre kell számítani, amíg a kontaktlencse felhelyezése rutinszerűvé, viselése pedig kényelmessé válik. Ez lágy lencséknél csupán néhány napot, a kemény változatoknál viszont heteket is igénybe vehet. A kezdeti időszakban előfordulhat a szem izgalma, vörössége, könnyezés, fokozott fényérzékenység és átmeneti homályosabb látás is. Ezek a legtöbbször múló jelenségek, azonban az orvost mindenképpen tájékoztatni kell róluk.

A kontaktlencse-viselés bizonyos fokú önfegyelmet, egy rendszeres, napi higiénés rutin kialakítását és betartását igénylő feladat. A gondatlan ápolás, a higiénés szabályok be nem tartása, a helytelen felhelyezési és levételi technika, a túlhordás, vagy a szemészeti ellenőrzés elmulasztása szemészeti problémák forrása lehet. Enyhébb esetben kötőhártya-gyulladás, vagy átmeneti allergiás reakciók jöhetnek létre, míg súlyosabb esetben a szaruhártya duzzanata, fájdalmas gyulladása, horzsolódása és fekélye is kialakulhat. Utóbbiak következményeként a látásélesség és más látási funkciók romlása jöhet létre, kezelés nélkül pedig a szem visszafordíthatatlan károsodása és akár vakság is kialakulhat.

Amikor nem javasolt a kontaktlencse használata

Bizonyos helyzetekben ellenjavallt vagy esetleg kivitelezhetetlen a kontaktlencse használata. A következő betegségek, állapotok fennállása esetén jobb választás a szemüveg: ismételt szemfertőzések, a szemhéjszélek gyulladása, súlyos allergiás megbetegedések, a kötőhártya idült gyulladása, szemszárazság, a szaruhártya érzékenységének csökkenése, bizonyos szemészeti betegségek, egyes – a lencse felhelyezését és ápolását megnehezítő vagy kizáró – idegrendszeri kórképek, illetve a hosszas poros/füstös/szeles környezetben való tartózkodás. 14 év alatti gyermekek részére általában a szemüveg javasolt, és ugyanez vonatkozik azokra a középkorú személyekre is, akik kizárólag olvasáshoz igényelnek látáskorrekciót.

Kontaktlencse felhelyezése és levétele

Hogyan kerülhetjük el, hogy a kontaktlencsét kifordítva helyezzük fel? Felhelyezés előtt tegyük a lencsét az ujjhegyünkre, és vizsgáljuk meg az alakját: ha a lencsének “U” alakja van, de a szélei kifelé hajlanak, akkor a lencse kifordított állapotban van; a behelyezés előtt győződjünk meg róla, hogy a lencse a széleinél is a megfelelő alakot veszi fel. Egyes lencsék szélein egy lézeres jelölés is megtalálható (például a márkanév), és ha ezt el tudjuk olvasni, az szintén jelzi, hogy a lencse nincsen kifordult állapotban. Igaz ugyan, hogy szemünkben semmilyen kárt nem okoz, ha a lencsét kifordított állapotban helyezzük fel, viszont így kényelmetlen lehet a lencse viselése.

A lencse felhelyezése előtt mindig mossunk kezet, de kerüljük az olajos vagy az illatosított szappanokat, mivel a szappant borító anyagok megtapadhatnak a lencse felületén, és irritálhatják a szemet; fokozottan ügyeljünk rá, hogy ne használjunk lanolint tartalmazó termékeket (a lanolin a gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője a kozmetikumoknak és a különböző krémeknek). Használat előtt öblítsük le a kontaktlencsét lencseápoló folyadékkal, hogy eltávolítsuk a lehetséges szennyeződéseket; ha egynapos kontaktlencsét használunk, akkor erre egyáltalán nincs szükség, hiszen minden nap egy friss, új lencsét fogunk használni. Tanácsos, hogy a mutatóujjunk, amelyre a lencséket tesszük felhelyezés előtt, legyen minél szárazabb. A lencse felhelyezésekor nézzünk felfelé vagy előrefelé, miközben a felső szemhéjunkat felfelé, az alsó szemhéjunkat pedig lefelé húzzuk. A lencsét óvatosan helyezzük az alsó szemfehérjére, ezután körözzünk egyet a szemünkkel és pislogjunk néhányat, így a lencse megfelelően megtapadhat a szaruhártyán. A bal és a jobb szemünkben tanácsos mindig ugyanazokat a lencséket használni, és figyelni rá, hogy ne cserélődjenek meg a bal, illetve a jobb szemünkben használt kontaktlencsék.

A lencsék levétele előtt szintén ajánlatos kezet mosni: ha a lencsét egy mosdó előtt állva vesszük le, érdemes a lefolyónyilás fölé helyezni egy száraz törülközőt, így elkerülhető, hogy a lencse véletlenül a lefolyóba essen. A lágy kontaktlencsék levételekor felfelé vagy oldalra nézzünk, majd húzzuk a lencséket oldalra, és ha már a szem széleinél (az alsó szemfehérjénél) vannak, a mutató- és hüvelykujjunkkal összefogva óvatosan lehúzhatjuk őket a szemről. A kemény lencsék levételekor elég, ha tágra nyitjuk szemünket, majd szemünk külső sarkának szélét a fülünk felé húzva pislogunk egyet: a lencsék ilyenkor maguktól kipattannak, a tenyerünkről pedig visszahelyezhetjük őket a tárolófolyadékba. Szemész orvosunktól beszerezhetőek a lencsék eltávolítására alkalmas eszközök is: ezek használatakor arra érdemes figyelni, hogy csak a szemlencsét érintsük meg a lencse levétele során, a szem többi részéhez azonban ne érjünk hozzá.

A szakember tanácsai kontaktlencse-viselőknek

A megfelelő lencse kiválasztáshoz mindenképpen kérjük szakember tanácsát: a szemész szakorvos az első alkalommal részletes alkalmassági vizsgálatot végez, majd a látásunknak és életmódunknak megfelelő típust fogja javasolni. A továbbiakban rendszeres szemészeti kontrollvizsgálaton kell részt vennünk. Nem biztos, hogy észrevesszük magunkon a tüneteket, ha kialakulóban van valamilyen probléma, az orvos azonban az ellenőrzések során ki tudja szűrni ezeket.

A szakember tanácsainak követése és betartása kiemelten fontos: a tisztítási és tárolási szabályok elhanyagolása, a lencse túl hosszú ideig történő hordása vagy a csere halogatása súlyos szembetegségek kialakulásához vezethet.

 • A lencsét csak a dobozon feltüntetett lejárati határidőn belül szabad használni, ezután el kell dobni. Nem szabad használni a kontaktlencsét, ha az sérült, vagy kiszáradt.
 • Csak az orvos által engedélyezett ideig szabad hordani a lencsét, utána ki kell venni a szemből és meg kell tisztítani. Mielőtt a lencséhez nyúlnánk, elengedhetetlen az alapos szappanos-vizes kézmosás és a kezek szárazra törlése. (Ne használjunk krémszappant, aminek egyes alkotóelemei a bőrön maradnak leöblítés után is, valamint válasszunk olyan törülközőt, amely nem szöszösödik.)
 • Az orvos és a gyártó részletes higiénés utasításokkal látja el a viselőt a kontaktlencséjéhez. Ez kiterjed a tisztításra, öblítésre, fertőtlenítésre és tárolásra is. Általánosan érvényes szabályok: érdemes ujjunkkal átdörzsölni, majd alaposan leöblíteni a lencsét (még a dörzsölést szükségtelenné tevő folyadék használata mellett is). Ezután bőséges mennyiségű, friss folyadékba helyezzük éjszakára a kontaktlencsét, így egészen biztosak lehetünk abban, hogy minden lerakódott szennyeződést vagy fertőzésforrást eltávolítottunk a lencséről, és az egész éjszakás áztatás során a tárolófolyadék biztosan kifejti fertőtlenítő hatását. Ez alól csak az egynapos lencsék kivételek, amelyeket a nap végén ki kell dobni, és másnap új lencsét kell a szembe helyezni. A hosszabb időn át hordható lencsékhez fehérjeoldásra is szükség van.
 • Tilos csapvízzel, házilag készített sóoldattal vagy nyállal “tisztítani” a lencsét!
 • Ügyelni kell a tárolófolyadék szavatossági idejére is. Ne keverjük a régi folyadékot frissel, és különböző termékeket ne öntsünk össze egymással! Ne érintsük a nyitott üveg tetejét a bőrünkhöz. Egyes szakemberek bizonyos esetekben nem javasolják a többfunkciós folyadékok használatát sem, amelyek tisztításra, fertőtlenítésre és tárolásra egyaránt alkalmasak: ennek oka, hogy ha egy folyadék bekerülhet a szembe, akkor valószínűleg nem a legbiztonságosabb fertőtlenítőszerről van szó. Néhány ember szeme allergiás lehet a tárolófolyadékok tartósítószerére, számukra speciális, tartósítószer-mentes változat is rendelkezésre áll.
 • Tisztán kell tartani a tároló dobozt/tokot is, ezen kívül minden nap le kell mosni tisztítófolyadékkal vagy forró csapvízzel, majd a levegőn megszárítani, és legalább három havonta le kell cserélni. A benne lévő tárolófolyadékot is rendszeresen ki kell cserélni, még ha a lencsét nem is használtuk közben.
 • Kizárólag az orvossal történt egyeztetés után, kifejezetten a saját kontaktlencsénkhez megengedett ápolófolyadékokat és nedvesítő szemcseppet (műkönnyet) használjunk. A legtöbb gyógyszert tartalmazó szemcseppet nem szabad használni, amíg a lencse a szemben van!
 • Ne aludjunk kontaktlencsével, még ha ez engedélyezett is az általunk választott típusnál. Az éjszakai viselés a szemfertőzés bizonyított kockázati tényezője. A több napig folyamatosan hordható lencséket is javasolt naponta kivenni a szemből és megtisztítani, éjszakára pedig szüneteltetni a hordásukat. Egy délutáni szunyókálás vagy egy hétvégi kempingezés idejére esetleg kivételt lehet tenni, de a megnyújtott hordási idővel kapcsolatban mindig az orvos véleményét kell kérni. Tartós hordás esetén általában gyakoribb orvosi ellenőrző vizsgálatokra van szükség.
 • Gyulladt vagy fertőzött szemre tilos kontaktlencsét felrakni. Piros, könnyező, viszkető szembe ne helyezzünk kontaktlencsét. Amennyiben a lencse viselése kényelmetlenné vagy fájdalmassá válik, vagy romlik a megszokott látásélesség, azonnal szakemberhez kell fordulni, aki megállapítja ennek okát, és megfelelő megoldást javasol (például műkönny/szemcsepp, váltás más lencsetípusra, az ápolófolyadék cseréje, esetleges fertőzés kezelése, stb.).
 • Csak az orvos által kiválasztott és felírt kontaktlencsét szabad hordani! Kölcsönkapott vagy orvosi szakvélemény nélkül vásárolt kontaktlencse viselése súlyos szemproblémákhoz vezethet. (Hazánkban is rendelhető már interneten kontaktlencse, amelyhez friss orvosi vizsgálati eredmény szükséges. Ennek beszerzése a vásárló felelőssége, akárcsak az, hogy betartsa mindazokat a szabályokat, amelyeket egy személyes találkozó során orvosától hallott volna.)
 • Ha véletlenül valamilyen idegen anyag, vagy maró folyadék kerül a szembe, a kontaktlencsét azonnal el kell távolítani, és bő vízzel kimosni a szemet, majd azonnal szemészhez kell fordulni.
 • Érdemes kontaktlencse-viselőknek is tartani otthon egy tartalék szemüveget, hogy a lencse esetleges sérülése, elvesztése, vagy szembetegség felmerülése esetén is biztosítva legyen a jó látásuk.

Kontaktlencsék és UV-fény

Ismert, hogy a UV-fény növelheti a szürkehályog és a hóvakság (fotokeratitisz) előfordulásának veszélyét: egyes lencsékben emiatt ma már UV-szűrő anyagokat is beépítenek (a lencse csomagolásán mindig feltüntetik, ha a termék UV-szűrővel is ellátott, de szemész orvosunktól is megkérdezhetjük, hogy a lencse ilyen típusú-e). Az UV-szűrős lencsék használatakor alapvetően fontos szem előtt tartanunk, hogy az ilyen termékek használata nem helyettesíti a napszemüveg viselését: a kontaktlencsék csak a szaruhártya felszínét takarják, a szem többi részét viszont nem feltétlenül védik meg az UV-sugarak káros hatásaitól (annak ellenére, hogy némi védelmet azért a szemfehérje részein is nyújtanak).

Sminktippek kontaktlencséseknek

Mivel sok hölgy éppen esztétikai megfontolásból dönt a kontaktlencse viselés mellett, érdemes néhány szót ejteni az ilyenkor betartandó kozmetikai szabályokról is. A szépítkezés, sminkelés során idegen anyagok kerülhetnek a szembe (például szemfesték, arckrém, hajlakk, stb.) amelyek a lencsén megtapadva izgatják a szemet és gyulladást okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében tanácsos a lencsét – természetesen alapos kézmosást követően – már a sminkelés előtt behelyezni a szembe, az arckrémmel elkerülni a szem környékét, és különös gonddal végezni a sminkelést. Lehetőleg hypoallergén változatokat használjunk, a poroknál (pl. púder, szemhéjfesték) pedig előnyösebbek a vízalapú krémes termékek. Nem szabad befesteni a szempilláktól a szem felé eső területet. A lencsét este a smink eltávolítása előtt kell kivenni.

Forrás:  origo.hu
Kép forrás: vital.hu

Van véleményed a témával kapcsolatban?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s